Skip to main content

Het is ontzettend belangrijk om een veilige slaapomgeving te creëren voor je baby. Een veilige slaapplek is niet alleen essentieel voor een goede nachtrust, maar ook voor de algehele gezondheid en veiligheid van je kleintje. Laten we eens kijken naar enkele belangrijke richtlijnen voor veilig slapen:

Veilig slapen richtlijnen

  1. Laat je baby alleen in het eigen bedje slapen

De veiligste slaapplek voor je baby is zijn eigen bedje, zoals een wiegje, ledikant of co-sleeper. Deze bedjes zijn ontworpen met het oog op de veiligheid en bieden een comfortabele en beschermende omgeving voor je kleintje om te rusten.

2. Vermijd bednestjes, bedbumpers en dekentjes.

Het gebruik van bednestjes, bedbumpers en dekentjes kan verstikkingsgevaar veroorzaken voor je baby. Het is het beste om deze items helemaal te vermijden en te kiezen voor een strak opgemaakt bedje zonder losse voorwerpen.

3. Pas op met knuffels en doekjes in bed

Knuffels en doekjes zijn schattig en troostend, maar ze horen niet thuis in het bedje van je baby, vooral niet tijdens de eerste 12 maanden. Wacht tot je baby minstens 12 maanden oud is voordat je knuffeldoekjes introduceert in zijn of haar slaapomgeving.

4. Slaap minimaal 6 maanden in dezelfde kamer

Het wordt aanbevolen om je baby gedurende de eerste 6 maanden minimaal in dezelfde kamer te laten slapen als jij. Dit vermindert het risico op wiegendood en stelt je in staat om snel te reageren op de behoeften van je baby ‘s nachts.

5. Vermijd samen slapen met je baby

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je baby in bed te nemen voor een dutje of ‘s nachts, wordt dit afgeraden. Samen slapen kan risico’s met zich meebrengen. Geef de voorkeur aan nabijheid zonder fysiek contact door middel van een co-sleeper of wiegje naast je bed.

6. Leg je baby op zijn rug

Het wordt sterk aanbevolen om je baby altijd op zijn rug te laten slapen, tenzij je kindje zelfstandig kan omrollen. Deze slaaphouding vermindert het risico op wiegendood en zorgt voor een veilige en comfortabele slaapomgeving.

Bron, Kinderveiligheid.nl

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je baby veilig en gerust kan slapen, wat zorgt voor gemoedsrust voor jou als ouder. Als kinderslaapcoach sta ik altijd klaar om ouders te begeleiden bij het creëren van een veilige en rustgevende slaapomgeving voor hun kleintje. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw baby de beste en veiligste nachtrust krijgt die hij verdient.

Geef een reactie