Skip to main content

De overgang van een ledikant naar peuterbed kan spannend zijn voor kindjes. Je wilt dit niet te vroeg doen, want dan staat je kindje om de haverklap naast jouw bed. Met deze tips zorg je voor een soepele overgang van ledikant naar peuterbed.

Wanneer maak je de overstap van een ledikant naar peuterbed?

Veel ouders maken de overstap als er een tweede kindje op komst is en het ledikantje dus nodig is voor de baby. Of er wordt gedacht dat hun kindje het leuk vindt om in een peuterbed te slapen (en misschien zelfs wel beter gaat slapen?) en maken daarom al (te) jong de overstap. Met vaak als gevolg dat je mogelijk tien(tallen) keren per nacht je kind aan je bed hebt staan. En dat wil je niet!
Als kindjes nog te jong zijn, kunnen ze de vrijheid die een bedje zonder spijlen hen biedt gewoon nog niet aan. Zodra ze door hebben dat ze er zelf in en uit kunnen, is de kans groot dat ze vaak hun bed uitgaan. Een ledikant zorgt letterlijk voor veiligheid en geborgenheid. En dat is iets waar alle kindjes behoefte aan hebben.

Stap pas over naar een peuterbedje als ze zelf uit hun ledikant kunnen klimmen en je er alles aan hebt gedaan dit te voorkomen (zoals het omdraaien van de slaapzak bijvoorbeeld). Dan is het namelijk niet meer veilig omdat ze eruit kunnen vallen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Vaak is dit pas ergens richting de leeftijd van 2,5 a 3 jaar.

Uiteraard, uitzonderingen daargelaten.

Dus: wacht zo lang mogelijk.
En: introduceer het peuterbed mét regels. Ze zijn nu oud genoeg om het te begrijpen.

Slaapposter

Maak bijvoorbeeld een slaapposter: een gezellige poster die je samen maakt met regels en de slaapsituatie met leuke plaatjes en stickers. Herhaal de regels voor het slapengaan. En zorg ook dat je kindje zich er aan houdt door consequent te handelen als hij er toch uitkomt.

Als je hier vragen over hebt, het peuterbed misschien te vroeg hebt neergezet, je kindje vaak zijn bed uit komt, of andere problemen, dan weet je mij te vinden.

Slaaptrainer

Een slaaptrainer kan ook helpen bij de overstap van een ledikant naar peuterbed. Daar lees je in deze blog alles over.

Geef een reactie