Skip to main content

Slaapcoaching bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder de juiste slaapomgeving creëren voor jouw kindje.
Zo moet een kamertje bijvoorbeeld een veilig bedje hebben, stil zijn en vooral ook donker. In deze blog wil ik het daar over hebben. Over licht en donker.

Wanneer een donkere kamer?

Newborns doen nog overal hun ogen dicht: overdag, ’s nachts, in de kinderwagen, in de box, in je armen, in de draagzak… ze slapen overal, of het nu donker of licht is. Pas vanaf 6-8 weken oud wordt het belangrijk om een rustige, donkere slaapomgeving te creëren, waar het kindje rustig kan slapen en waar slaap dus ook van meer herstellende waarde is. Vanaf deze leeftijd kun je gaan oefenen met dutjes in een donkere kamer. Vanaf 3-4 maanden is het wel echt belangrijk dat de meeste dutjes in een donkere, stille kamer plaatsvinden.

Dat een kamer donker is, is belangrijk omdat alleen in het donker het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt. Dit hormoon zorgt er voor dat je beter en dieper slaapt. Hoe meer en langer er melatonine wordt aangemaakt, hoe beter en langer een kindje doorgaans zal slapen.

Mijn advies is dus om echt goede verduisterende gordijnen op te hangen. Zorg dat ze goed aansluiten aan het plafond, tot de grond of vensterbank komen en aansluiten aan de muren. Het moet overdag ook zo donker mogelijk zijn. Net als in de zomer, als het lang licht is ’s avonds en in de ochtend al vroeg licht is, is een donkere kamer ontzettend belangrijk. In de vroege ochtend gaan kindjes lichter slapen, omdat de slaapdruk afneemt (want er zit bijvoorbeeld al 10 uur slaap op). Licht kan dan een trigger zijn om extra vroeg te ontwaken. En dat willen we natuurlijk niet.

En hoe zit dat dan met een nachtlampje?

Mijn advies: liever niet! Een nachtlampje of licht van buiten of van een open deur, is bij baby’s echt niet nodig ‘omdat ze anders bang zijn in het donker’. Kindjes van die leeftijd hebben dan nog geen inbeeldingsvermogen ontwikkeld. Dat komt pas vanaf 2,5 a 3 jaar. En ook als het dan niet nodig is, zou ik geen nachtlampje gebruiken en het zo donker mogelijk houden.
Als ze er wel op staan, kies dan voor een nachtlampje met een warme, rode in plaats van witte gloed. Dat heeft minder invloed op de aanmaak van melatonine. En plaats de lamp niet naast het bedje, maar zo veel mogelijk uit het zich van je kindje.

In mijn slaapcoaching onderzoek ik altijd of de slaapomgeving in orde is en of het dus goed donker is of dat we daar nog de puntjes mee op de i kunnen zetten.

Geef een reactie