Skip to main content

Afgelopen zomer sliep ik voor het eerst een paar nachten op de camping in een tentje samen met mijn dochter van toen 2,5 jaar. Heel erg uit mijn comfort zone, want echt kamperen heb ik al bijna 20 jaar niet meer gedaan. Ik vond het in verband met haar slaap (en dus die van mij) ook behoorlijk spannend: zou ze wel goed slapen in de tent met alle geluiden en het licht? Maar mijn zorgen waren voor niets: het is super goed gegaan. Daarom hierbij mijn slaaptips voor op de camping!

Tip 1: White noise
Op de camping zijn er veel geluiden: andere kinderen die nog aan het spelen zijn, de buren die aan het bbq’en zijn, de vogels die al vroeg fluiten, andere natuurgeluiden… pas als je in een tent ligt, besef je hoeveel geluiden er kunnen zijn.
Geluiden kunnen een trigger zijn om vroeg wakker te worden of om moeilijk in slaap te vallen. White noise helpt onder andere om de omgevingsgeluiden te blokken. Ik had geen white noise apparaatje bij me, dus ik gebruikte de ‘Diepe Slaap’ app op de iPad of iPhone. Zet dan wel het ‘witte ruis’ geluid aan en geen andere geluiden die deze app aanbiedt. Die zijn vaak juist te prikkelend om goed te kunnen slapen.

Tip 2: Donker!
Voor zover mogelijk, probeer het slaapvertrek van je kind donker te maken. Ik had een ‘black out’ tent van de Decathlon. Geweldig ding! Het maakt dat het echt veel donkerder is in je tent, dan een tent van gewoon tentdoek. Ik vond het voor mezelf ook heel fijn. Ondanks dat het al om 5 uur licht werd, sliep mijn dochter tot bijna 07.00u. En ook voor dutjes overdag is dat handig.

Tip 3: Ritme!
Houd zo goed als mogelijk je normale ritme aan. Het is verleidelijk om op vakantie je kind een uur of langer wakker te houden. Vaak in de hoop dat ze dan ’s ochtends ook uitslapen. Maar dat is meestal niet het geval. Flexibel zijn moet kunnen! Maar push de bedtijd niet te veel, want daar heb je de volgende ochtend waarschijnlijk spijt van. Kids gaan toch het beste op ritme. En als zij goed slapen is jouw vakantie meer ontspannen… Uit ervaring weet ik dat hoe ouder ze worden, hoe makkelijker het wordt om een half uurtje of uurtje later te gaan slapen, zonder dat het echt invloed heeft. Maar test het uit wat werkt bij jullie, niet elk kindje is het zelfde.

tip 4. Bekende dingen
Neem als het kan zoveel mogelijk bekende dingen mee van thuis: eigen campingbedje, matrashoesje dat thuis ook al een paar dagen om het matras zat (i.v.m. de bekende geur), slaapzak van thuis, knuffeltje, een voorleesboekje dat je kindje van thuis kent, etc.

Tip 5: Warme of luchtige slaapkleding
Wij sliepen in een tent, maar het weer was niet echt geweldig en werden dus verrast door zeer koude nachten in juni… Ik had gelukkig zowel een zomer- als winterslaapzak bij me, die ik vanaf de tweede nacht beide aantrok bij mijn dochter! En als het erg warm is, zorg dan voor een dunne hydrofiel slaapzak (die van Lodger vind ik fijn). Te warm of te koud zijn triggers voor wakker worden.

Tip 6: Babyfoon
Wij wilden ’s avonds wat eten of drinken bij het restaurant op de camping. Net te ver weg om het zonder babyfoon te doen. Ik gebruikte de babyfoon 3G app. Ideaal is deze. Hij werkt op 3G of wifi. Dus met 1 telefoon of iPad bij je kindje en de andere mee, is alles geregeld.

Tip 7: Relax
En vooral ook, relax! Het is immers vakantie… Ik vond het alles meevallen! Ik was bang voor vroege ochtenden, maar het ging eigenlijk net als thuis dankzij bovenstaande tips! Dat kun jij ook! Fijne vakantie!

Geef een reactie