Skip to main content

De speen. ‘Je kunt niet zonder en je kunt niet met…’ Allebei niet waar overigens hoor, maar het vat de struggles die ouders ervaren met de speen wel aardig samen. Veel ouders hebben er in elk geval een haat liefde verhouding mee. Including me, je slaapcaoch.

Ideaal is de speen voor de zuigbehoefte in de eerste weken en maanden van het leven van je baby. En natuurlijk als troost, ook als ze veel ouder zijn. Gohhhh, hoe had ik zonder gemoeten bij mijn dochter!? En nog steeds trouwens (ze is bijna drie…) Maar hoe vaak heb ik ‘m vervloekt als ik er weer uit kon ’s nachts om dat verrekte speentje weer in haar mond te doen… Herkenbaar?!
De meeste kindjes kunnen het vanaf zo’n 8 maanden gelukkig zelf. Maar ook dan zijn ze ‘m nog wel eens kwijt, is ie uit het bedje gevallen… en kun jij er weer naar toe.

Een paar simpele tips, die het leed dat ‘speentjes teruggeven’ heet, wellicht verzacht:

  1. Leg meerdere spenen in het bed van je kindje. Als er dan één uitvalt, ligt er altijd nog een andere. Mijn dochter heeft er minimaal 3 in haar bedje liggen.
  2. Glow in the dark speentje, die vinden kindjes makkelijker zelf terug.
  3. Doe aan in elk geval één speen, een (klein) speendoekje. Hiermee voorkom je dat het speentje gemakkelijker door de spijlen van het ledikant valt. En je kindje kan ‘m makkelijker vinden in zijn bedje.
  4. Als je kleine jou nog nodig heeft, om de speen in te doen, kun je vanaf een bepaalde leeftijd ‘helpen’ in plaats van al het werk voor hem/haar te doen: geef het speentje in de hand van je kindje, en beweeg de hand met het speentje naar zijn mond. Zo stimuleer je dat hij het zelf leert!

Stoppen met de speen:

Als je er toch vanaf wilt, dat kan natuurlijk altijd, maar er zijn twee momenten waarop het doorgaans wat makkelijker gaat:

  • tussen de 4 en 5 maanden is het relatief makkelijk om de speen cold turkey weg te nemen. Binnen één, maximaal twee nachten, zijn ze ‘m helemaal vergeten. De zuigbehoefte die ze als newborn hebben, is op die leeftijd ook verdwenen.
  • Vanaf 2,5 a 3 jaar kun je ook makkelijker stopen met de speen. Je peuter begrijpt dan echt dingen die je vertelt, dus je kunt er dan een mooi verhaal van maken en hem er in meenemen, waarom de speen weg gaat (bijvoorbeeld voor een nieuwe baby of met de spenenfee mee, of met Sinterklaas, zoiets). Neem hier wel de tijd voor! Bereid je peutertje goed voor, wat er gaat gebeuren en als het eenmaal zo ver is, dan consequent blijven en het speentje echt niet meer erbij pakken.

Wat is jouw ervaring met de speen? Heeft je kindje ‘m nog? Wanneer wil je ermee stoppen? Of duimt je kindje? Benieuwd naar jullie verhaal! En hoe je er mee gestopt bent, als dat al gelukt is.

Geef een reactie