Skip to main content

Van zaterdag 30 op zondag 31 maart 20224is het weer zo ver: de zomertijd gaat in. Voor mij als groot liefhebber van de zomer een feestje! En voor ouders met vroege vogels, is deze verandering dat vaak ook! Want: de kids zijn een uur later wakker… Yes!

Zomertijd = een uur later wakker

Over het algemeen wordt deze verschuiving van tijd beter ontvangen door ouders dan de wintertijd. De klok gaat namelijk een uur vooruit. Wie normaal gesproken om 06.00 uur wakker is, wordt nu als het goed is om 07u wakker. En 07.00u wordt misschien wel 08u… Best lekker, toch!

Toch zijn veel kindjes zijn wel gevoelig voor verandering in hun slaaptijden, ook ‘de goede kant op’. Wat moet/kun je doen om dit in goede banen te leiden? Ik heb tips!

Optie 1: je doet helemaal niets

Je hebt nu een vroege vogel? Dan wordt je kindje als het goed is een uur later wakker. Dan kun je het zo laten! En gewoon de nieuwe tijden aanhouden vanaf zondag.

Als je nu al een uitslaper hebt, raad ik wel aan om hem uiterlijk rond 7.30u wakker te maken, zodat je niet in de knoop komt met het volgende slaapje, of het verder ritme van de dag.
Zondag volg je gewoon je normale dagschema voor slaapjes en eetmomenten, maar dan in de zomertijd. Je hele schema gaat dus eigenlijk een uur vooruit.

Als je een ‘gevoelig’ kindje hebt, dat slecht tegen verandering kan, is het stap voor stap aanpassen waarschijnlijk verstandiger.

Optie 2: stap voor stap aanpassen

Nadat de zomertijd is ingegaan, pas je in de week erna de tijden elke dag een beetje aan, tot je weer op het oude schema bent. Laat slaapjes en eetmomenten elke dag 15 minuten eerder vallen, zodat je na 4 dagen terug komt in het oude schema.

Extra tips voor een soepele overgang van wintertijd naar zomertijd

– Je wilt oververmoeidheid voorkomen. Dus let altijd op de slaapsignalen van je kindje. Die zijn leidend. Moe is naar bed!
– Het is langer licht. Zorg nu dus extra goed voor een kamer die pikkedonker is. In het donker wordt melatonine aangemaakt, het slaaphormoon, en die wil je!

Succes! Niet te druk maken, geef het even de tijd. Dan slaapt je kleine zo weer zoals je gewend bent.

Geef een reactie