Skip to main content

Tik tok tik tok. De zomer is echt voorbij, we zitten volop in de herfst, dus het is weer bijna wintertijd! In de nacht van 30-31 okt (2021) gaat de klok 1 uur achteruit. Heerlijk. In een vorig leven. Zonder kinderen 😉 Want toen kon je zo maar 1 uur langer slapen of lekker nog een uurtje snoozen, als je toch op je gebruikelijke tijd wakker werd. Maar in je nieuwe leven, mét kids, ligt dat even anders. De meeste kindjes doen daar niet aan, een extra uurtje slapen of snoozen. Ze zijn gewoon stipt, op de minuut af wellicht, één uur eerder wakker dan anders! En dat kan ineens erg vroeg zijn als je kind nu ook al aan de vroege kant wakker is.

Ik krijg als de wintertijd (en trouwens ook met de zomertijd) eraan zit te komen veel berichtjes van ouders die het spannend vinden. Ze zijn bang dat het hele slaapritme weer in de war gaat en vooral dat hun kindje nóg vroeger wakker is dan nu.

Maar ik heb tips!

Je hebt in het geval van de wintertijd eigenlijk twee mogelijkheden: ‘in één keer overgaan’ of ‘reactief’ te werk gaan.

Optie 1: in één keer overgaan.

In dat geval doe je tot de wintertijd wat je altijd al deed qua ritme en slaapjes. En ga je vanaf zondag, als de wintertijd is ingegaan, gewoon mee in de nieuwe tijd.

Voorbeeld: je normale tijden zijn om 07u wakker en om 13.00u in bed voor de middagdut en om 19.00u naar bed. Dan is je kindje vanaf de wintertijd waarschijnlijk om 06u al wakker. Leg hem dan gewoon rond zijn normale 13.00u in bed. En ook bij bedtijd ga je direct mee in de nieuwe tijd. Als je merkt dat je kleine toch wel erg moe is, kun je hem iets vroeger op bed leggen. Geef het een paar dagen, en dan is hij als het goed is zo gewend aan de nieuwe tijd.

Optie 2: reactief

Dit is geschikt voor de gevoelige slaper, die snel van slag is als je van zijn slaaptijden afwijkt. Of voor de vroege vogel (dus nu al om 06u of vroeger wakker). Drie dagen voor de start van de wintertijd (op donderdag dus), pas je het schema iets aan. Breng hem gedurende 3 dagen voor elk dutje en bedtijd 15 minuten later naar bed. En start de ochtend elke dag 15 minuten later (dat wil zeggen: houd je kindje iets langer in zijn bedje). Dat ziet er dus zo uit:

Normale tijden, bijvoorbeeld om 07u wakker, 13u middagdut, 19u bedtijd.

Donderdag: 7.15u wakker (tot die tijd in bed houden), 13.15u middagdut, 19.15u bedtijd.

Vrijdag: 7.30u, 13.30u, 19.30u

Zaterdag: 7.45u, 13.45u, 19.45u

Zondag, wintertijd ingegaan: dus alles weer 1 uur terug en hopelijk kom je dan redelijk uit met de nieuwe tijden!

Je kunt het ook met stapjes van 10 minuten doen en al op maandag beginnen met reactief de tijd aan te passen, als je kindje echt heel gevoelig is of nog erg jong is en hele korte wakkertijden heeft.

En maak je ook niet te druk vooraf! Het komt echt goed! En zo niet… bel je mij!

Geef een reactie