Skip to main content

Slaapassociaties zijn de gewoonten of handelingen die je kind helpen om in slaap te vallen. Dit kunnen externe hulpmiddelen zijn, zoals wiegen, een speen of in slaap voeden. Dit kan zowel aan de borst of aan de fles zijn. Het bij de ouders in bed of in de armen slapen, kan ook een associatie zijn.  Hoewel slaapassociaties kunnen helpen je baby sneller in slaap te krijgen, kunnen ze ook problemen veroorzaken als je kind ‘s nachts wakker wordt en deze associaties nodig heeft om weer in slaap te vallen.

Een voorbeeld

Je moet het zo zien: je kindje valt op een bepaalde manier in slaap, bijvoorbeeld (vrijwel) altijd in je armen. Als je hem dan slapend weg legt in zijn eigen bedje voor de nacht, en hij wordt later die nacht even wakker, dan weet hij niet hoe hij zonder je hulp weer zelf in slaap kan vallen. En hij heeft dan je hulp – je armen in dit voorbeeld – dan weer nodig om in slaap te vallen.

Negatieve slaapassociaties

Een negatieve slaapassociatie ontstaat wanneer je kind afhankelijk wordt van externe factoren om te kunnen slapen. Dit kan leiden tot frequente nachtelijke ontwakingen, omdat je kind dezelfde omstandigheden nodig heeft om weer in slaap te vallen.

Positieve slaapassociaties

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je kindje te leren zelfstandig in slaap te vallen, zonder externe hulp. Dit kan door het creëren van positieve slaapassociaties, zoals een rustige slaapomgeving of het gebruik van een speentje (mits hij die zelf kan bedienen), die je kind niet afhankelijk maakt van jou.

Slaaptraining

Als jullie in die vicieuze cirkel van negatieve slaapassociatie zijn belandt, geen zorgen. Je bent absoluut niet de enige. En je kunt dit makkelijker ‘afleren’ dan je denkt. We kunnen je kindje leren om zelfstandig in slaap te vallen, door middel van slaaptraining. (vanaf 5 maanden).

Zelden adviseer ik alleen slaaptraining voor je kindje. Ik kijk altijd naar het totaalplaatje. Het dagritme is de basis voor goede nachten en zonder het juiste ritme wordt slaaptraining veel lastiger. En zoals eerder genoemd is ook de slaapomgeving heel belangrijk.

Met mijn slaapcoaching kijk ik naar 3 onderdelen:

  1. ritme
  2. zelfstandig in slaap allen
  3. slaapomgeving

Conclusie: Door het herkennen van negatieve slaapassociaties en het aanleren van gezonde slaapgewoonten, kan je de slaapkwaliteit van je kind aanzienlijk verbeteren. Bij Dais & Nights helpen we ouders met deskundige slaapcoaching en praktische tips om je kind zelfstandiger te laten slapen.

Als je hier hulp bij wilt, kun je een traject boeken of zelf aan de slag met een van de Slaapgidsen.

Geef een reactie