Skip to main content

Als ouder wil je niets liever dan dat je kindje rustig en vredig slaapt. Maar soms kunnen nachtangsten, ook wel bekend als ‘night terrors’, roet in het eten gooien. Wat zijn nachtangsten precies, hoe herken je ze, en belangrijker nog, hoe kun je ermee omgaan?

Wat zijn nachtangsten?

Nachtangsten zijn plotselinge episodes van intense angst of paniek die optreden tijdens de slaap, meestal tijdens de eerste helft van de nacht. Hoewel ze lijken op nachtmerries, zijn night terrors eigenlijk een ander fenomeen. Kinderen die nachtangsten ervaren, kunnen plotseling wakker worden, schreeuwen, huilen, zweten en ademen snel, zonder volledig bewust te zijn van hun omgeving. Ze lijken niet echt wakker, en dat klopt ook.

Hoe herken je nachtangsten?

Het herkennen van nachtangsten kan verwarrend zijn, vooral omdat kinderen er tijdens het incident niet volledig bij zijn. Nachtangsten kunnen worden onderscheiden van nachtmerries door de intensiteit en de manier waarop het kind reageert. Tijdens een nachtmerrie kan het kind wakker worden en zich de droom herinneren, terwijl bij night terros het kind vaak niet reageert op geruststelling en niet goed wakker lijkt te worden.

Hoe hoe kun je night terrors voorkomen?

Nachtangsten worden vaak veroorzaakt door oververmoeidheid en vaak ook door ‘grote’ veranderingen (zoals de komst van een broertje of zusje, het stoppen met de speen of naar de basisschool gaan of verhuizen). De kans op nachtangsten kun je verminderen door:

  • een consistent slaapritme en zo oververmoeidheid voorkomen
  • het creĆ«ren van een rustgevende slaapomgeving
  • het verminderen van stressvolle situaties/veranderingen voor je kindje
  • geen tv/ipad voor het slapengaan, dit kan te stimulerend werken.

Wat kun je doen als je kindje een nachtangst heeft?

Als je kindje een night terror heeft, is het belangrijk om rustig te blijven en je kind niet te proberen te wekken. Probeer je kind niet vast te houden of te troosten, omdat dit het incident kan verergeren. In plaats daarvan kun je rustig wachten tot de nachtangst voorbij is en ervoor zorgen dat je kind veilig blijft. Na de nachtangst zal je kind waarschijnlijk snel weer in slaap vallen en zich de volgende ochtend waarschijnlijk niets herinneren.

Door te begrijpen wat night terrors zijn en hoe je ermee om kunt gaan, kun je als ouder je kindje helpen om door deze episodes heen te komen en een goede nachtrust te krijgen. Onthoud dat het er voor jou als ouder angstaanjagend uit kan zien, maar je kindje herinnert er zich niets van. Dat scheelt wellicht!

Geef een reactie