Het kan hartverscheurend zijn om je kindje ‘s nachts in paniek te zien ontwaken na een nare droom. Nachtmerries zijn een veelvoorkomend fenomeen bij jonge kinderen, maar wat zijn ze precies, hoe herken je ze, en hoe kun je ermee omgaan?
Nachtmerries bij kinderen
Nachtmerries zijn enge dromen die angst, verdriet of stress veroorzaken bij een kind. Ze komen vaak voor tijdens de tweede helft van de nacht, wanneer de REM-slaap het diepst is. Kinderen kunnen wakker worden en zich de nachtmerrie herinneren, en zich angstig, verdrietig of verward voelen.
Op welke leeftijd komen nachtmerries het meest voor?
Nachtmerries kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar ze komen het meest voor bij kinderen tussen 3 en 6 jaar oud. Op deze leeftijd ontwikkelen kinderen een levendige verbeelding en kunnen ze gevoeliger zijn voor enge of verontrustende beelden. Voor de leeftijd van 2,5 jaar hebben kindjes nog geen verbeeldingsvermogen dus zullen ze ook nog geen nachtmerries hebben.
Hoe herken je een nachtmerrie
Het herkennen van een nachtmerrie bij je kind kan soms lastig zijn, maar enkele aanwijzingen zijn onder meer plotseling ontwaken met intense emoties zoals angst of verdriet, huilen of schreeuwen tijdens de slaap, en moeite hebben om weer in slaap te vallen.
Hoe kun je ze voorkomen?
Hoewel nachtmerries niet volledig kunnen worden voorkomen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de kans op nachtmerries te verminderen:
- geen tv of iPad voor het slapen gaan. En let op wat je kindje kijkt! Geen enge dingen.
- Zorg voor een rustgevende en veilige slaapomgeving
- Houd een consistent slaapritme aan en zorg ervoor dat je kindje dus niet oververmoeid naar bed gaat ‘s avonds.
Wat kun je doen?
Als je kindje een nachtmerrie heeft, is het belangrijk om rustig en begripvol te reageren. Troost je kind en bied geruststelling door te benadrukken dat het maar een droom was en dat hij of zij veilig is. Mijn advies is om niet te veel mee te gaan in de angst en er te lang op door te gaan, zo kun je het mogelijk juist voeden.
Verschil Nachtmerries en Night Terrors
Het belangrijkste verschil tussen een nachtmerrie en een night terror (nachtangst) is hoe het kind reageert tijdens het incident. Bij een nachtmerrie wordt het kind wakker, herinnert zich de droom en kan getroost worden. Bij een night terror lijkt het kind niet volledig wakker te zijn, reageert niet op troost en herinnert zich de gebeurtenis meestal niet de volgende ochtend. Daarbij komen night terrors vooral in de eerste helft van de nacht voor en nachtmerries juist in de tweede helft.
Lees in dit artikel alles over night terrors.
En wil je zelf aan de slag met een goed slaapritme voor je kindje? Dan is de Slaapgids 0-18 maanden iets voor jou!