Skip to main content

Als ouder kan het enorm frustrerend zijn wanneer je pasgeboren baby niet wil slapen, maar in plaats daarvan veel huilt. Begrijpen waarom dit gebeurt, kan helpen om zowel je baby als jezelf te kalmeren.

Redenen waarom je baby niet slaapt

1. Oververmoeidheid

Pasgeboren baby’s raken snel oververmoeid en kunnen daardoor moeilijk in slaap vallen. Wanneer je baby over zijn vermoeidheid heen is, raakt hij overstuur en vindt het lastig om zichzelf te kalmeren. Let daarom goed op de juiste wekkertijd van jouw baby.

2. Honger

Baby’s hebben kleine maagjes en moeten vaak gevoed worden, vooral in de eerste weken. Als je baby huilt, kan het zijn dat hij simpelweg honger heeft en niet kan slapen voordat hij gegeten heeft.

3. Onrust of overstimulatie

Een teveel aan prikkels, zoals harde geluiden of fel licht, kan ervoor zorgen dat je baby moeite heeft om in slaap te vallen. Newborns hebben veelal een rustige, stille omgeving nodig om goed te kunnen rusten.

4. Pijn of ongemak

Soms is er een lichamelijke oorzaak, zoals darmkrampjes, reflux of doorkomende tandjes, die je baby ongemak bezorgt. Dit kan leiden tot huilen en slaapproblemen.

Wat kun je doen?

Een rustige slaapomgeving creëren
Zorg voor een kalme, donkere en stille omgeving. Dit helpt je baby om zich veilig te voelen en makkelijker in slaap te vallen.

Let op slaapsignalen
Wrijf je baby in de ogen? Gaapt hij? Dit zijn slaapsignalen dat hij moe is. Probeer je baby naar bed te brengen zodra je deze signalen opmerkt om oververmoeidheid te voorkomen.

Let goed op de juiste wakkertijd:

newborns slapen nog niet volgens een vast ritme, maar het is wel belangrijk om te letten op de juiste wakertijd bij zijn leeftijd. Te kort of te lang wakker kan problemen veroorzaken.

Zorg voor regelmatige voedingen: zorg dat hij verzadigd is en rustig kan slapen.

Knuffelen en wiegen
Baby’s vinden het vaak prettig om te worden vastgehouden of gewiegd. Dit kan helpen om te kalmeren en makkelijker in slaap te vallen.

Weet jij waarom jouw baby niet slaapt?

Conclusie

Newborn baby’s huilen vaak in plaats van te slapen door oververmoeidheid, honger of ongemak. Door te zorgen voor een rustige omgeving, regelmatige voedingen en aandacht voor slaapsignalen, kun je je baby helpen om beter te slapen. Bij Dais & Nights ondersteunen we ouders bij het opstellen van gezonde slaaproutines voor een gelukkige baby en uitgeruste ouders.

Wil je alles weten over het slapen van je newborn, wakkertijden, slaapsignalen en meer tips, dan raad ik je mijn Slaapgids 0-18 maanden aan.

Geef een reactie