Zelfstandig in slaap vallen is een belangrijke vaardigheid voor baby’s, maar het kan een uitdaging zijn om dit te bereiken. Bij baby’s tot 5 maanden is het heel normaal om hulp te krijgen van ouders om te kalmeren zodat ze in slaap kunnen vallen. Sommige baby’s kunnen het uit zichzelf. Maar veel baby’s hebben hulp nodig om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Als je altijd hulp blijft bieden is de kans groot dat je kindje na 5 maanden nog steeds die hulp nodig heeft.
Ook in de periode tot 5 maanden kun je oefenen en bepaalde dingen doen om de basis voor zelfstandig in slaap vallen neer te zetten. Als ouder wil je je kleintje helpen om op een gezonde en ontspannen manier in slaap te komen, zonder dat het elke nacht een strijd wordt. In dit artikel geven we praktische tips om je baby zelf in slaap te leren vallen, zodat jullie allemaal beter slapen.
Waarom is zelfstandig in slaap vallen belangrijk?
Wanneer je baby zelf in slaap leert vallen, bevordert dit zijn nachtrust. Als een baby elke keer hulp nodig heeft om in slaap te vallen – zoals wiegen of voeden – kan het moeilijk worden voor hen om na nachtelijke ontwakingen weer zelfstandig in slaap te komen. Want, hij weet immers niet hoe hij zonder jouw hulp in slaap moet vallen. Dit kan leiden tot veelvuldig wakker worden en slapeloze nachten. Door je baby te leren zelf in slaap te vallen, help je hen om langer en dieper te slapen. Dat is goed voor hun groei, ontwikkeling en humeur.
Tips: baby zelfstandig in slaap vallen
1. Creëer een consistente bedtijdroutine
Een vast bedtijdritueel helpt je baby om zich voor te bereiden op de nacht. Denk aan activiteiten zoals een warm bad, een rustgevend slaapliedje of een verhaaltje. Door elke avond dezelfde routine te volgen, herkent je baby dat het tijd is om te gaan slapen.
2. Zorg voor de juiste slaapomgeving
Een comfortabele en veilige slaapomgeving is essentieel. Zorg voor een rustige, donkere kamer en gebruik eventueel witte ruis om storende geluiden te maskeren. Houd de temperatuur aangenaam en gebruik een goed passende slaapzak, afhankelijk van de leeftijd van je baby.
3. Leer je baby de juiste slaapassociaties aan
Slaapassociaties zijn gewoonten die een baby helpen in slaap te vallen. Het is belangrijk dat deze associaties niet afhankelijk zijn van jou als ouder. Leg je baby bijvoorbeeld wakker maar slaperig in bed, zodat hij of zij zelfstandig in slaap leert vallen. Vermijd het wiegen of voeden van je baby tot ze in slaap zijn, zodat ze niet gewend raken aan jouw hulp. (let op: bij newborns is dat wel logisch, maar je wilt die hulp langzaam afbouwen en vanaf 5 maanden zijn ze er klaar voor om dit zelf onder de knie te krijgen)
4. Geef je baby de tijd om te wennen
Zelfstandig leren slapen kost tijd en geduld. Je baby zal niet meteen zonder jouw hulp in slaap vallen, maar door consistent te blijven, zullen er uiteindelijk verbeteringen zichtbaar worden. Blijf rustig en kalm als je baby moeite heeft met inslapen, en geef hen de tijd om deze nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen.
5. Slaaptraining
Er zijn verschillende slaaptrain methode methoden om je baby te helpen zelfstandig te leren slapen. Tot 5 maanden werk ik met de Pick Up Put Down methode of de 4S methode. Deze methoden bieden nog veel hulp, passend bij de jonge leeftijd van je baby. vanaf 5 maanden werk ik met de Interval Methode of de Stoel Methode. Kies een aanpak die bij jou en je baby past en blijf consistent.
In mijn Slaapgidsen vind je de verschillende slaaptrain methoden en zo kun je zelf aan de slag.
Geduld is essentieel
Elke baby is anders, en het kan even duren voordat je kleintje leert om zonder hulp in slaap te vallen. Wees geduldig en geef je baby de ruimte om deze vaardigheid op zijn of haar eigen tempo te ontwikkelen. Met de juiste aanpak en consistentie zul je merken dat je baby meer rust vindt en dat de nachten voor het hele gezin verbeteren.
Als je hier graag mijn hulp bij wilt, kun je Dais & Nights contacteren voor een consult.