Skip to main content

Als ouder heb je waarschijnlijk gemerkt dat je baby of peuter opeens slechter gaat slapen, net wanneer alles goed leek te gaan. Dit kan te maken hebben met een slaapregressie, een periode waarin de slaap van je kindje tijdelijk verslechtert. In deze blog leggen we uit wat slaapregressies zijn, waarom ze voorkomen en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat is een slaapregressie?

Een slaapregressie is een periode waarin de slaap van je baby of peuter tijdelijk slechter wordt. Je kindje kan moeilijker in slaap vallen, vaker wakker worden gedurende de nacht of kortere dutjes doen. Deze perioden komen vaak onverwacht en kunnen veel frustratie veroorzaken bij ouders die denken dat de slaap van hun kind eindelijk goed op schema ligt.

Waarom gebeuren slaapregressies?

Slaapregressies worden meestal veroorzaakt door de ontwikkeling van je kindje. In verschillende fasen van de groei en ontwikkeling maken baby’s grote sprongen, zowel fysiek als mentaal. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat hun slaap tijdelijk wordt verstoord. Vaak hebben deze regressies te maken met nieuwe vaardigheden die je kind leert, zoals kruipen, lopen of praten. Ook kan verlatingsangst een rol spelen.

Wanneer komen slaapregressies voor?

Er zijn een aantal veelvoorkomende momenten waarop slaapregressies zich voordoen. Hier zijn de belangrijkste fasen waarin ouders slaapregressies kunnen verwachten:

  1. De 4 maanden slaapregressie
    Deze fase markeert een grote verandering in het slaappatroon van je baby. Rond 4 maanden leert je baby een volwassener slaapcyclus te doorlopen, wat kan leiden tot vaker wakker worden ‘s nachts.
  2. De 6 maanden slaapregressie
    Rond deze tijd beginnen veel baby’s met kruipen en ontwikkelen ze meer mobiliteit. Dit kan hun slaap verstoren omdat ze gefrustreerd raken wanneer ze deze nieuwe vaardigheden niet onder de knie hebben.
  3. De 8-10 maanden slaapregressie
    Deze slaapregressie valt vaak samen met belangrijke mijlpalen, zoals zitten, kruipen en staan. Ook speelt verlatingsangst in deze fase vaak een rol, waardoor baby’s meer moeite hebben met zelfstandig in slaap vallen.
  4. De 12 maanden slaapregressie
    Rond de eerste verjaardag kunnen baby’s last hebben van een slaapregressie die samenhangt met het leren lopen. De mentale en fysieke energie die ze besteden aan het onder de knie krijgen van deze vaardigheid kan hun slaap beïnvloeden.
  5. De 18 maanden slaapregressie
    Deze regressie kan worden veroorzaakt door zowel fysieke als emotionele veranderingen. Peuters ontwikkelen op deze leeftijd meer autonomie, maar ook frustraties en woede-uitbarstingen. Dit kan leiden tot moeite met slapen.
  6. De 2 jaar slaapregressie
    Bij peuters van twee jaar spelen factoren zoals verlatingsangst, tanden krijgen en de overstap naar een bed in plaats van een wieg een rol in hun slaapproblemen. Ze kunnen ook emotioneel onafhankelijker worden, wat nieuwe uitdagingen kan opleveren.

Hoe ga je om met een slaapregressie?

Hoewel slaapregressies frustrerend kunnen zijn, zijn ze tijdelijk. Hier zijn enkele tips om je kind (en jezelf) door deze perioden heen te helpen:

  • Behoud consistentie: Houd vast aan een vaste slaaproutine, ook al lijkt het alsof het niet werkt. Consistentie helpt je kind om zich veilig te voelen.
  • Creëer een kalmerende omgeving: Zorg voor een rustige, donkere kamer met zo min mogelijk afleiding. Dit helpt je kind om zich te concentreren op het slapen.
  • Reageer op de behoeften van je kind: Tijdens een slaapregressie kan je kind meer behoefte hebben aan troost en nabijheid. Geef deze geruststelling, maar vermijd het creëren van nieuwe slaapassociaties die later problemen kunnen veroorzaken.
  • Blijf geduldig: Een slaapregressie kan enkele weken duren, maar uiteindelijk keert je kind terug naar een normaal slaappatroon. Probeer geduldig te blijven en neem zelf voldoende rust.
  • Zie het als een progressie ipv regressie: We noemen het een regressie, wat een negatieve ondertoon heeft. Maar als je het kunt zien als een progressie in zijn ontwikkeling – hij leert namelijk iets nieuws – scheelt dat wellicht negativiteit.

Conclusie

Slaapregressies kunnen moeilijk zijn voor zowel ouders als kinderen, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze tijdelijk zijn en een normaal onderdeel vormen van de ontwikkeling van je kind. Met de juiste ondersteuning en aanpassingen aan de slaaproutine kan je kind deze fases doorlopen en uiteindelijk weer goed slapen.

Bij Dais & Nights staan we klaar om ouders te ondersteunen met deskundige slaapcoaching en praktische tips voor het omgaan met slaapregressies. Samen zorgen we voor een rustige nachtrust voor jou en je kind.

Als de regressie toch zijn tol heeft geeist en je het slaappatroon van je kindje zelf niet meer op de rit krijgt, helpt Dais & Nights graag. Je kunt zelf aan de slag met een van de Slaapgidsen en als je liever een persoonlijk traject of consult aan gaat, kan dat ook.

Geef een reactie