Als kersverse ouder ben je misschien nog niet helemaal bekend met de subtiele signalen die je baby geeft als het tijd is om te slapen. Het begrijpen van deze signalen kan echter een wereld van verschil maken voor zowel jou als je kleintje. Hier zijn enkele veelvoorkomende slaapsignalen om op te letten. Als je merkt dat je kindje moe is, dan mag je hem snel naar zijn bedje brengen.
Voorbeelden van slaapsignalen
Ogen wrijven of oortjes frunniken
Merk je dat je baby aan zijn of haar ogen wrijft of aan de oren trekt? Dit kan een teken zijn van vermoeidheid. Deze handbewegingen kunnen aangeven dat je kleintje klaar is voor wat rust.
Rode ogen of oren
Ook rode oortjes of rode ogen kunnen een slaapsignaal zijn.
Jengelen of huilen
Een huilende baby betekent niet altijd honger of ongemak. Soms is het gewoon een teken van vermoeidheid.
Gapen
Net als volwassenen gapen baby’s als ze moe zijn. Let op gapende mondjes en oogwrijven als aanwijzingen dat het tijd is voor een dutje.
Rustig of juist actief worden
Als je baby plotseling rustiger wordt, kan dit een teken zijn dat hij of zij klaar is om te gaan slapen. Let op veranderingen in activiteit en opwinding. Als hij (hyper)actief wordt, is dit vaak een teken van oververmoeidheid.
Langzaam oogcontact vermijden
Baby’s die slaperig zijn, kunnen oogcontact vermijden of hun ogen langzaam sluiten. Dit kan een subtiele hint zijn dat het tijd is voor bed.
Overstrekken
Als je kindje moe wordt, kan hij ook gaan overstrekken. Het lijkt soms bijna op een banaan, die vorm die hij kan ’trekken’. Snel naar bed dan!
Rustig zuigen
Zuigen is een kalmerende activiteit voor baby’s. Als je baby rustig aan zijn of haar duim zuigt of aan een speen, kan dit een teken zijn van vermoeidheid.
Herken de slaapsignalen
Door deze signalen te herkennen en te begrijpen, kun je je baby helpen om op het juiste moment in slaap te vallen. Zorg voor een rustige omgeving, houd een consistent slaapritueel aan en reageer op de signalen van je baby. Zo leg je de basis voor gezonde slaapgewoonten.
Als je meer wilt weten over slaapsignalen? Dan is de Slaapgids 0-18 maanden misschien wat voor jou. In dit e-book vind je alles wat je moet weten over slapen van jouw baby.