Skip to main content

Slaapdruk is de natuurlijke behoefte aan slaap die opbouwt naarmate je kind langer wakker is. Deze “druk” helpt je kind om ‘s avonds in slaap te vallen en speelt een cruciale rol in gezonde slaapgewoonten. Wanneer een kind voldoende tijd wakker is geweest, stijgt de slaapdruk, wat resulteert in makkelijker inslapen en betere nachtrust. De stof in je bloed die jouw slaapdruk reguleert is adenosine.

Te weinig of te veel slaapdruk

Bij te weinig slaapdruk, bijvoorbeeld door lange dutjes of onregelmatige slaaproutines, kan je kind moeilijker inslapen en vaker wakker worden. Te veel slaapdruk kan echter leiden tot oververmoeidheid, wat ook weer slaapproblemen kan veroorzaken, zoals onrustig slapen en nachtelijk ontwaken.

Als ouders is het belangrijk om een gebalanceerde slaaproutine te hanteren die de slaapdruk van je kind opbouwt zonder te overbelasten. Een consistent slaapschema en rustgevende, herkenbare bedtijdrituelen, zorgt ervoor dat je kind moe genoeg is om in slaap te vallen, zonder oververmoeid te raken.

Benieuwd naar de slaapsignalen van je kindje?

Circadiaans ritme

Er zijn specifieke tijden waarop kindjes meer ontvankelijk zijn voor kwalitatieve slaap. Ze vallen dan gemakkelijker in slaap, slapen langer en deze slaap heeft meer herstellende waarde dan op een ander tijdstip. Dat heeft temaken met het circadiaanse ritme (24-uurs ritme) en de slaapdruk die gedurende de dag op- en afbouwt. 

Op deze tijden zakt het cortisolniveau in het lichaam van je kindje, waardoor hij zich makkelijk kan ontspannen en beter aan slaap kan overgeven. Dit moment is een soort ‘sleepwave’ die we niet willen missen!

Sleepwaves

  1. 09.00-10.00 (zorg dat je kindje uiterlijk om 09u slaapt voor de ochtenddut, zodat je de hele sleepwave meepakt.
  2. 12.00-14.00 (de middagdut start altijd tussen 12.00-13.00 zodat je ook deze sleepwave zo optimaal mogelijk benut)
  3. 18.00-19.00 (dit is dus het window voor bedtijd)

Wat jij al bekend met sleepwaves? Op welke tijden slaapt jouw kindje en op welke leeftijd is dat?

Geef een reactie