Als kinderslaapcoach krijg ik deze vraag zó vaak: “Hoe lang mag mijn baby eigenlijk wakker zijn tussen slaapjes?” En dat is een hele goede vraag, want… de juiste wakkertijd is een enorme sleutel tot betere slaap — overdag én ’s nachts. En hoe jonger de baby, hoe nauwer het luistert. Een te lange of te korte wakkertijd kan bijvoorbeeld hazenslaapjes veroorzaken.
En wat als je baby tóch onrustig slaapt, huilt bij het naar bed gaan of juist vaak wakker wordt in de nacht? Dan kan het zijn dat je baby óf te lang, óf juist te kort wakker is geweest. En hier wordt het tricky: onder- en oververmoeidheid lijken qua gedrag vaak enorm op elkaar. Ik ga het je in deze blog zo goed mogelijk proberen uit te leggen.
Zo herken je oververmoeidheid bij je baby
Als je baby te lange wakkertijd heeft gehad, en daardoor over zijn of haar moeheid heen gaat, kunnen er allerlei onrustige signalen ontstaan:
- Huilen, terwijl je zeker weet dat je baby geen honger heeft
- Hazenslaapjes van 20-30 minuten (dus geen hele slaapcyclus van 45 min)
- Moeite met in slaap vallen
- Na 45 minuten wakker worden na het in slaap vallen (dus geen tweede slaapcyclus eraan vast kunnen koppelen)
- Vaak wakker worden in de nacht
- Vroeg wakker worden in de ochtend
- Bij oudere baby’s: hyperactief
- Bij peuters: driftbuien of heel druk gedrag vlak voor bedtijd
Zo ziet ondervermoeidheid eruit
En dan heb je de andere kant van de medaille: je baby is nog niet moe genoeg en heeft dus te weinig wakkertijd gehad. Dit kan leiden tot:
- Huilen (zonder duidelijke oorzaak)
- Hazenslaapjes van 20-30 minuten (dus geen hele slaapcyclus van 45 min)
- Onrustig in slaap vallen
- Je baby valt wel in slaap, maar wordt steeds weer wakker
- Nachtelijke wakkermomenten die lang duren
- Heel vroeg wakker worden
- Oudere baby’s kunnen extra veel protesteren bij slaapmomenten
- Peuters die willen spelen of steeds uit bed komen
Hoe weet je wat de juiste wakkertijd voor je baby is?
Dat is dé uitdaging. Want ieder kindje is anders én die wakkertijden veranderen continu naarmate je baby ouder wordt. De kunst is om goed naar je kindje te kijken (slaapsignalen) én kleine aanpassingen te maken als je merkt dat de slaap onrustig wordt.
Pro tip: pas wakkertijden aan in kleine stapjes — denk aan 5 à 10 minuten. Geef het daarna 3-5 dagen om te kijken of er verbetering optreedt.
Slaapt je kindje goed? Dan zit je waarschijnlijk goed qua timing. Maar merk je onrust, korte slaapjes of veel gehuil? Dan is het slim om kritisch naar die wakkertijden te kijken.
De juiste wakkertijd voor je baby vinden is geen exacte wetenschap, maar met wat geduld, observatie en kleine aanpassingen kom je al een heel eind. En lukt het niet? Je hoeft het niet alleen te doen.
Wil je precies weten wat de juiste wakkertijden zijn voor de leeftijd van jouw baby?
In mijn slaapgidsen vind je heldere overzichten van o.a, wakkertijden, praktische tips én een fijn dagschema per leeftijd. Zo weet je precies waar je aan toe bent — en kun je vandaag nog aan de slag met rust en ritme.
P.s.! Wakkertijden baby t/m 5 maanden
Ik adviseer wakkertijden aan te houden t/m de leeftijd van 5 maanden en daarna volgens een semi-vast ritme op basis van biotijden te slapen. Ook die vind je in de Slaapgidsen. Dus na 5 maanden hoef je geen wakkertijden mer aan te houden! Belangrijk 🙂