Skip to main content

Voor veel ouders kan het afbouwen van nachtvoedingen een uitdagende stap zijn. Nachtvoedingen zijn in de eerste maanden van het leven van een baby heel normaal en zelfs noodzakelijk. Maar naarmate je baby ouder wordt, kunnen nachtelijke voedingen minder nodig zijn. Hoe weet je wanneer je moet beginnen met nachtvoeding afbouwen? En hoe pak je dit op een liefdevolle, effectieve manier aan? In deze blog geven we je waardevolle tips en adviezen om het afbouwen van nachtvoeding soepel te laten verlopen.

Wanneer nachtvoeding afbouwen?

Er is geen vaste leeftijd waarop je moet stoppen met nachtvoedingen, omdat elke baby anders is. Over het algemeen beginnen veel baby’s tussen de 4 en 6 maanden langere periodes te slapen zonder voeding. En de meeste gaan vanaf 6 maanden doorslapen. Maar sommige kindjes zijn veel vroeger of wat later. Je kunt beginnen met nachtvoeding afbouwen wanneer je merkt dat je baby overdag voldoende eet, goed groeit en ‘s nachts vaker wakker wordt uit gewoonte dan uit honger. Het is belangrijk om hierbij goed naar de signalen van je baby te kijken en eventueel je kinderarts te raadplegen als je twijfelt.

Hoeveel nachtvoedingen zijn ‘normaal’?

Elk kindje is natuurlijk anders, maar er zijn wel gemiddelden van een aantal nachtvoedingen per leeftijd.nachtvoeding afbouwen

Hoe bouw je nachtvoedingen af?

1. Geef overdag voldoende voeding

Om ervoor te zorgen dat je baby ‘s nachts geen honger heeft, is het belangrijk om overdag voldoende voedingen te geven. Zorg ervoor dat je baby overdag genoeg binnenkrijgt, zodat hij of zij minder afhankelijk is van nachtelijke voedingen.

En dit is ook een interessante, het kip-ei verhaal: Omdat je nachtvoedingen blijft geven (uit gewoonte) heeft je baby in de ochtend minder of geen honger en drinkt daardoor overdag minder. En omdat hij overdag minder drinkt, heeft hij ‘s nachts wel echt honger. Om deze vicueuze cirkel te doorbreken, moet je ‘s nachts afbouwen off stoppen, zodat ze overdag meer gaan drinken.

2. Stapsgewijs verminderen

In plaats van abrupt te stoppen, kun je de nachtvoedingen geleidelijk verminderen. Dit kun je doen door elke 3 nachten 30ml  minder voeding te geven of de tijd tussen voedingen te verlengen. Als je borstvoeding geeft, kun je proberen om korter aan te leggen, en bij flesvoeding kun je de hoeveelheid per flesje langzaam afbouwen.

3. Slaaptraining combineren met afbouwen

Ik ben zelf voorstander (vanaf 5 maanden) om een slaaptrainmethode te combineren met het afbouwen van nachtvoeding. Door je baby te leren zelf in slaap te vallen zonder voeding, bevorder je de kans dat hij of zij de nacht doorslaapt. Het is belangrijk om hierbij consistent te blijven, zodat je baby leert dat hij of zij niet meer afhankelijk hoeft te zijn van nachtelijke voedingen om weer in slaap te vallen.

Hoe doe je dit dan? Je bepaalt hoeveel voedingen je baby maximaal mag (passend bij zijn leeftijd) en de tijden waarop hij dit krijgt. En alle andere momenten dat hij wakker wordt, pas je een slaaptrainmethode toe. Alles hierover vind je in de Slaapgidsen van Dais & Nights. 

4. Introduceer een slaapritueel

Een vaste routine kan je baby helpen begrijpen dat de nacht bedoeld is om te slapen, niet om te eten. Denk aan een rustgevend slaapritueel zoals een warm bad, een slaapliedje of een zacht slaapknuffeltje. Dit helpt je baby om zich veilig te voelen, zelfs zonder voeding als troost.

5. Zorg voor het juiste ritme overdag

Het juiste slaapritme overdag is enorm belangrijk voor goede nachten. Voldoende slaapjes op de juiste tijden en de juiste bedtijd kunnen zorgen voor minder ontwaken ‘s nachts.

Geduld en vertrouwen

Het afbouwen van nachtvoedingen kan wat tijd kosten, en het is volkomen normaal dat je baby nog een tijdje wakker wordt. Blijf geduldig en vertrouw op het proces. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Door je baby te ondersteunen met liefde en consistentie, komt de stap naar een nacht zonder voedingen vanzelf.

Bij Dais & Nights begrijpen we dat elke slaapuitdaging uniek is. Onze slaapcoaching is erop gericht om ouders te begeleiden bij het vinden van oplossingen die bij hun gezin passen, zodat iedereen beter slaapt. Als je hier graag hulp bij wilt, staan we voor je klaar met persoonlijke consulten en trajecten of je kunt zelf aan de slag met onze Slaapgidsen.

Geef een reactie